Vi danskere er vilde med italiensk mad. Faktisk så vilde, at spaghetti bolognese (eller pasta med kødsovs, om man vil) er en af de retter, som oftest er på menuen til aftensmad hos familien Danmark.

Men Italiensk mad er meget andet og mere end pizza og pasta. Italienerne kan for eksempel noget med små, delikate såkaldte antipasti. Og disse smagfulde delikatesser har mange danskere også taget til sig med god grund. Prøv en italiensk antipasti tapas i Esbjerg, og du vil formentlig også blive overbevist.

Men… Hvad er antipasti?
Antipasto er det italienske ord for ‘forret’. Direkte oversat til dansk betyder antipasto ‘før måltidet’. Antipasti er flertal af antipasto og betyder dermed ‘forretter’.

Men man skal ikke lade sig snyde af, at italienerne kalder de smagfulde, små retter for forretter. Man kan sagtens sammensætte sine antipasti til et fuldt måltid – for eksempel til en lækker frokost. 

Antipasti består nemlig ofte af en masse små, lækre og simple retter. Man kan sige, at antipasti nærmest er italienernes svar på Spaniens tapas.

Lækre oste, solmodne tomater og saftige oliven
Antipasti er ofte sammensat af lækre italienske oste, skinke (det kan for eksempel en god parmaskinke), syltede, marinerede eller grillede grøntsager, smagfulde pestoer og naturligvis oliven. Og så er godt, italiensk brød en selvfølge. Anretninger af store, saftige, solmodne tomater og frisk mozarella fra bøffel hører også til blandt populære antipasti-anretninger. 

Italiensk mad er ofte enkel, men smagfuld. Et godt glas vin, et velbagt italiensk brød og olivenolie af god kvalitet til at dyppe i. Så kan man næsten dufte og fornemme den idylliske olivenlund for sig.

Lidt sødt til slut
Hvis man vil forkæle smagsløgene med lidt sødt oven på sin italienske tapas, er tiramisu næsten ikke til at komme udenom. Den berømte italienske dessert med ladyfingers, kaffe og mascarpone nærmest skriger Italien.

Og hvis man ikke er til smagen af kaffe, kan man trøste sig med, at italiensk is også er noget af det bedste, der findes.