Hvilke behandlinger kan jeg få hos en tandlæge?

08 januar 2020
Astrid_Pedersen

Vi kender alle til vigtigheden af at besøge tandlægen i ny og næ. For mange menneskers vedkommende bliver tandlæge besøget, som helst skal finde sted hvert halve år, udskudt i det uendelige. Dette skyldes som oftest, at man ikke selv følger, at der er noget galt med éns tænder. De gør ikke ondt, og det bløder ikke fra tandkødet, når man børster tænder om morgenen og om aftenen.

Men dette behøver bare ikke at betyde, at et tandlæge besøg ville være overflødigt. Tandlægen vil lynhurtigt kunne se, om der er selv de mindste tilløb til eksempelvis parodontose eller karies (også kendt som huller i tænderne), selv om du ikke selv er opmærksom herpå. Og ved hjælp af røntgen billeder kan han eller hun oven i købet se, om der skulle være ansatser til andre lidelser og dårligdomme mellem tænderne eller under tandkøds kanten.

Tandrensning og tandeftersyn

Denne rutine undersøgelse skal helst foretages en eller to gange på årlig basis. På den måde har din tandlæge løbende føling med din mund, og kan følge tændernes og tandkødets udvikling. Samtlige tænder og tandkødslommer omkring hver enkelt tand gennemgås omhyggeligt, og tandkødet tjekkes for inflammation eller betændelse.

Forud for dette tand tjek går en pudsning af tændernes emalje samt en dybderensning af før nævnte tandkødslommer. Foruden at fjerne grimme belægninger på tænderne samt madrester mellem tænderne og i tandkødslommerne, som giver grobund for bakterier, har en grundig tandrensning en forebyggende effekt, idet plak ikke så nemt kan sætte sig fast på den blank polerede emalje. Dette sænker risikoen for huller i tænderne som følge af syreskader.

Fyldninger af huller i tænderne

Skulle skaden være sket, kan tandlægen nemt og hurtigt rense hullet i tanden og forsegle det med stærk plast. Du kan læse mere om de forskellige behandlinger på http://stjerneklinik.dk/